tisdag 20 september 2016

2016-09-20

Idag har vi arbetet med veckans tema som var Djur. Eftersom veckans bokstav var T, fick barnen välja ett djur som börjar med bokstaven T. Veckans djur blev Tiger.


Bokstaven T

Veckans bokstavsljud och bokstav är T. Barnen spårar och skriver bokstaven men också lyssnar var bokstaven finns i några ord.


Här är ett barn som upptäckte att det blev ett T när hon satte ihop två suddgummi.


Berättelseboken

I berättelseboken ritar barnen en bild om vad de gjort under helgen. När de har berättat för pedagogen vad de ritat så skriver pedagogen på en lapp ett ord eller flera som barnen sedan kopierar och skriver in i sin bok under bilden.




Statestik

Frukt diagram med geometriska former. Vi diskuterar och lär oss om olika matematiska begrepp samtidigt som vi läser av resultatet. 
Begreppen: Flest, lika många och färst.

söndag 18 september 2016

Matte-ord

De här begreppen har vi arbetat med i förskoleklassen.

Bokstaven M

I förskoleklassen arbetar vi med en ny bokstav varje vecka. Nu har vi arbetat med bokstaven M och ljudet på denna bokstav. Ljudet på bokstäverna är det som är viktigast att lära för barnen i förskoleklassen. Med olika bokstavsljud kan barnen ljuda ihop bokstäverna till enkla ord, detta som gör dem sedan till LÄSARE. Känslan att kunna läsa ett ord genom att ljuda ihop bokstäverna är en härlig upplevelse för barnen. JAG KAN LÄSA!, utropar de med glädje. 

I veckan som gått har barnen fått arbeta med M genom att spåra bokstaven, skriva den, lära sig ljudet på den och höra var bokstaven kan finnas i olika ord.

Här visas hur bokstaven ska skrivas, alltid börja uppifrån.

Här tränar barnen skriva bokstaven med rätt skrivriktning

M, hörs i början av ordet MUS

Boken om mig

Boken handlar om barnet och här får de berätta med bilder. I Boken om mig ritar barnen om sig själv och sedan får de berätta för alla de andra klasskompisarna vad de ritat och förklara med ord. Här tränar vi språket och att tala inför andra så de förstår vad vi menar. Men här tränas också att vi ska kunna lyssna på den som berättar.



På en sida ska barnen rita sitt hus. Innan vi ritade diskuterade vi vad ett hus var och hur det kunde se ut. Det finns olika sorters hus, höga och låga, några har många fönster andra har flera dörrar. 

Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:

  • Vidareutvecklar förmågan att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.
  • utvecklar och nyanserar sitt ordförråd.
  • utvecklar förmågan att berätta och beskriva så att innehållet tydligt framgår.
  • utvecklar förmågan att ge och ta enkla muntliga instruktioner.

torsdag 15 september 2016

Stapeldiagram

Nu har vi börjat med att göra stapeldiagram varje dag på fruktstunden. Barnen berättar vilken frukt/grönsak de har med och väljer sedan vilken geometrisk form de vill sätta upp i diagrammet. Här diskuterar vi även formernas egenskaper. Barnen kan välja mellan formerna kvadrat, cirkel, rektangel och triangel. Det är många matematiska begrepp som vi lär oss av denna aktivitet.  När vi sedan ser resultatet av hur många frukter vi representerat kan vi också läsa av vilken frukt det finns  flest av, färst av, färre än, lika många, antal. Barnen lär sig också färgerna på de olika formerna när vi placerar dem i stapeldiagrammet. Att undersöka i matematiken utan att veta hur ett resultat kan se ut,  kallar vi ett undersökande arbetssätt. 




Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:


  • utveckla förmåga att med olika uttrycksformer använda matematiska begrepp i vardagliga sammanhang.
  • använder och vidareutvecklar förståelse för grundläggande geometriska begrepp.
  • utvecklar förmågan att använda matematik för att undersöka.
  • utvecklar förmågan att avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

lördag 10 september 2016

Bokstavslandet - rim

En gång i veckan ser barnen BOKSTAVSLANDET, här presenteras en ny bokstav varje gång på ett sätt som fångar barnen. Denna vecka var det bokstaven Aa. Under veckan som varit har vi skrivit och spårat bokstaven och lärt oss ljudet på bokstaven. För att kunna få ihop bokstäverna till ett ord lär vi oss ljuden på dem. Ju fler bokstäver vi lärt oss ljud på ju fler ord kan vi läsa ut. I bokstavslandet lär vi oss också att rimma. Vi fortsatte sedan med Trulle och rimmade på ord med honom. Vi lärde oss att rim slutar alltid på samma ljud, som tex RAM - KRAM, BIL - PIL, KATT - HATT, LÖK - RÖK, BEN - REN.






Tema DJUR

Idag startade vi upp vårt tema DJUR.
Barnen var indelade i två grupper där den ena gruppen såg en film om olika djur. I den andra gruppen diskuterade barnen hur många ben några olika djur kan ha. Vi räknade och tittade på leksaksdjur och bilder. Sedan kopplade vi antalet ben till rätt siffra. Barnen hade mycket att berätta utifrån olika erfarenheter kring de olika djuren.

Syftet med tema DJUR är att barnen ska få ta del av vad de olika djuren heter samt hur de lever och ser ut. Efter barnens egna önskemål kommer vi att jobba vidare med några intressanta djur och fördjupa oss kring dessa. När vi arbetar med djuren kommer vi att utveckla barnens språk i diskussioner och träna de matematiska förmågor vi kan när vi samtalar kring djuren.




onsdag 7 september 2016

Siffran 3

Denna vecka har barnen arbetat med siffran 3. De har spårat siffran på tavlan och lärt sig hur man skriver siffran. Det är viktigt att siffran skrivs uppifrån och ner. Barnen har sedan skrivit siffran på papper. De har ritat prickar på en tärning och där lärt sig antalet kopplat till siffran.



Skrivriktningen är viktig!

Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:

  • utvecklar grundläggande kunskaper om naturliga tal och förståelse för deras inbördes relationer.
  • utvecklar förmåga att göra enkla beräkningar med naturliga tal såväl muntligt som visuellt.

En meter - 1 meter

Här har några barn byggt en lång bil av klossar. Vi undrade hur lång den egentligen var? Vi kunde inte mäta med våra korta linjaler utan fick hämta en lång linjal som var en meter, 1 meter. Då gick det bra att mäta. Barnen tyckte detta var så kul med den långa linjalen att de började mäta varandra och en massa andra saker i klassrummet. Härligt att se samarbetet mellan barnen och de dialoger som uppkom under mät-processen.





 Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:


  • använder matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar med hjälp av olika strategier.
  • utvecklar förmågan att bedöma rimlighet.
  • utvecklar förmågan att med olika uttrycksformer använda matematiska begrepp i vardagliga sammanhang.
  • utvecklar förmågan att göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längd, volym och tid.

måndag 5 september 2016

Bokstav och bokstavsljudet A

I förskoleklassen har barnen jobbat med bokstaven A. Först går vi igenom hur bokstaven ska skrivas, hur man börjar och i vilken ordning strecken blir till bokstav. Först visar vi på tavlan och sedan får alla barn bokstaven med pilar som visar hur man ska skriva den. Vi lär oss bokstavsljudet och letar efter ord där bokstaven finns med. Vi kom fram till att många av barnen har A i sina namn, då lyssnade vi vidare på var A-ljudet hördes i deras namn och i de ord vi skrivit.
Barnen fick sedan prova på att skriva bokstaven, vi skriver endast de stora bokstäverna då dessa är enklare motoriskt att skriva för barn i denna ålder.

Varför gör vi detta?







Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn.....

  • vidareutvecklar intresse för skriftspråk
  • vidareutvecklar intresse för att skriva
  • utvecklar fördjupad förståelse för symboler och dess kommunikativa funktioner
  • utvecklar förmåga att skriva såväl för hand som på datorn