tisdag 15 november 2016

Siffrorna 1 och 2

Vecka 46 inledde vi med att i grupperna öppna hemliga burkar. Barnen tyckte det var spännande!
Första burken hade formen av ett hjärta och i den hittade barnen 1 (en) groda, i andra burken som hade formen av en kvadrat fanns det 2 (två) små barn. Oj, vilka siffror tror ni nu vi ska jobba med?
Flera barn kunde koppla sakerna till siffrorna 1 och 2. Varför fanns det barn i burken? Jo, vi människor har många saker på vår kropp som vi har 2 av. Vi pratade och kom fram till 2 ögon, 2 händer, 2 ben, 2 öron, 2 tummar, 2 fötter mm. Vi pratade också om att de två barnen kunde kanske vara tvillingar? Tvillingar är ett begrepp vi använder i matematiken när vi pratar siffror som 
2 plus 2 = 4, vi lär oss tvillingarnas summa utantill. Bra för huvudräkning!
Barnen lärde sig skriva siffrorna på rätt sätt, uppifrån och ner. Vi spårade först siffrorna i sand och på tavlan för att träna innan vi skrev dem fint i våra papper. 

Här skriver barnen på tavlan och tränar på siffrorna.

Barnen får prova skriva med olika underlag, här provar vi skriva i sand.


Här fick barnen jobba med siffran 2, hitta 2 hål i knapparna och sätta ut ett X på tallinjen där siffran fanns.


Fortsättning på störst - mellan - minst

Nästa pass vi träffades i gruppen repeterade vi begreppen vi lärt oss. Sedan fick barnen måla äpplen i olika storlekar. När de bestämt sig för de äpplen som passar in under begreppen störst - mellan - minst klipper de ut dem och klistrar in dem under begreppen. Här har kanske inte alla barn valt likadana äpplen vilket leder till bra matte diskussioner. Hur tänkte du .......? Barnen tränar i detta moment på att använda begreppen och kunna motivera varför de placerat dem under begreppet samt övat sin förmåga att färglägga och sin motorik genom att klippa.








Störst - mellan - minst

I matematiken använder vi många olika begrepp när vi pratar matematik. Ju tidigare barnen lär sig använda matematiska begrepp gör de begreppen till sina egna och kan på ett smidigt sätt prata matematik med andra. I dag har vi pratat om begreppen störst - mellan - minst, vi har laborerat med föremål som har egenskaper till begreppen. Barnen har fått placera ut föremålen på de platser de anser de passar in på till begreppen. I dialog med varandra kan de vägleda och hjälpa till om man skulle vara osäker på begreppen. Här skapas förståelse för matematiska ord!





Rim

När vi arbetar med F-1 grupperna gör vi olika saker beroende på vilka barn vi har i vår grupp. I min grupp arbetade vi med rim. Först rimmade vi på de ord vi kunde sedan läste vi en rim-saga med djur. Barnen fick också arbeta med rim på ipad. Appen heter Bornholmslek och bygger på en läs och skriv metod som kallas Bornholmsmetoden. När man arbetar med Bornholmsmetoden lär man sig bland annat ljuden på bokstäverna, vilket gör att barnen snabbare kan ljuda ihop korta ord.