tisdag 15 november 2016

Siffrorna 1 och 2

Vecka 46 inledde vi med att i grupperna öppna hemliga burkar. Barnen tyckte det var spännande!
Första burken hade formen av ett hjärta och i den hittade barnen 1 (en) groda, i andra burken som hade formen av en kvadrat fanns det 2 (två) små barn. Oj, vilka siffror tror ni nu vi ska jobba med?
Flera barn kunde koppla sakerna till siffrorna 1 och 2. Varför fanns det barn i burken? Jo, vi människor har många saker på vår kropp som vi har 2 av. Vi pratade och kom fram till 2 ögon, 2 händer, 2 ben, 2 öron, 2 tummar, 2 fötter mm. Vi pratade också om att de två barnen kunde kanske vara tvillingar? Tvillingar är ett begrepp vi använder i matematiken när vi pratar siffror som 
2 plus 2 = 4, vi lär oss tvillingarnas summa utantill. Bra för huvudräkning!
Barnen lärde sig skriva siffrorna på rätt sätt, uppifrån och ner. Vi spårade först siffrorna i sand och på tavlan för att träna innan vi skrev dem fint i våra papper. 

Här skriver barnen på tavlan och tränar på siffrorna.

Barnen får prova skriva med olika underlag, här provar vi skriva i sand.


Här fick barnen jobba med siffran 2, hitta 2 hål i knapparna och sätta ut ett X på tallinjen där siffran fanns.


Fortsättning på störst - mellan - minst

Nästa pass vi träffades i gruppen repeterade vi begreppen vi lärt oss. Sedan fick barnen måla äpplen i olika storlekar. När de bestämt sig för de äpplen som passar in under begreppen störst - mellan - minst klipper de ut dem och klistrar in dem under begreppen. Här har kanske inte alla barn valt likadana äpplen vilket leder till bra matte diskussioner. Hur tänkte du .......? Barnen tränar i detta moment på att använda begreppen och kunna motivera varför de placerat dem under begreppet samt övat sin förmåga att färglägga och sin motorik genom att klippa.








Störst - mellan - minst

I matematiken använder vi många olika begrepp när vi pratar matematik. Ju tidigare barnen lär sig använda matematiska begrepp gör de begreppen till sina egna och kan på ett smidigt sätt prata matematik med andra. I dag har vi pratat om begreppen störst - mellan - minst, vi har laborerat med föremål som har egenskaper till begreppen. Barnen har fått placera ut föremålen på de platser de anser de passar in på till begreppen. I dialog med varandra kan de vägleda och hjälpa till om man skulle vara osäker på begreppen. Här skapas förståelse för matematiska ord!





Rim

När vi arbetar med F-1 grupperna gör vi olika saker beroende på vilka barn vi har i vår grupp. I min grupp arbetade vi med rim. Först rimmade vi på de ord vi kunde sedan läste vi en rim-saga med djur. Barnen fick också arbeta med rim på ipad. Appen heter Bornholmslek och bygger på en läs och skriv metod som kallas Bornholmsmetoden. När man arbetar med Bornholmsmetoden lär man sig bland annat ljuden på bokstäverna, vilket gör att barnen snabbare kan ljuda ihop korta ord.






tisdag 4 oktober 2016

Eftersom att vi fortsätter med vårt tema djur, fick barnen välja ett djur som börjar med bokstav H. då blev det en häst.   



V.39

Bokstav H var det veckans bokstav. Barnen spårar bokstav H och skriver på tavla.







Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2016 är centralt innehåll Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll "Språk och kommunikation".
barnen ska kunna utveckla sin förmåga att Berättande texter, sakprosa texter och texter som kombinerar ord, bild och ljud. • Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap.



tisdag 20 september 2016

2016-09-20

Idag har vi arbetet med veckans tema som var Djur. Eftersom veckans bokstav var T, fick barnen välja ett djur som börjar med bokstaven T. Veckans djur blev Tiger.


Bokstaven T

Veckans bokstavsljud och bokstav är T. Barnen spårar och skriver bokstaven men också lyssnar var bokstaven finns i några ord.


Här är ett barn som upptäckte att det blev ett T när hon satte ihop två suddgummi.


Berättelseboken

I berättelseboken ritar barnen en bild om vad de gjort under helgen. När de har berättat för pedagogen vad de ritat så skriver pedagogen på en lapp ett ord eller flera som barnen sedan kopierar och skriver in i sin bok under bilden.




Statestik

Frukt diagram med geometriska former. Vi diskuterar och lär oss om olika matematiska begrepp samtidigt som vi läser av resultatet. 
Begreppen: Flest, lika många och färst.

söndag 18 september 2016

Matte-ord

De här begreppen har vi arbetat med i förskoleklassen.

Bokstaven M

I förskoleklassen arbetar vi med en ny bokstav varje vecka. Nu har vi arbetat med bokstaven M och ljudet på denna bokstav. Ljudet på bokstäverna är det som är viktigast att lära för barnen i förskoleklassen. Med olika bokstavsljud kan barnen ljuda ihop bokstäverna till enkla ord, detta som gör dem sedan till LÄSARE. Känslan att kunna läsa ett ord genom att ljuda ihop bokstäverna är en härlig upplevelse för barnen. JAG KAN LÄSA!, utropar de med glädje. 

I veckan som gått har barnen fått arbeta med M genom att spåra bokstaven, skriva den, lära sig ljudet på den och höra var bokstaven kan finnas i olika ord.

Här visas hur bokstaven ska skrivas, alltid börja uppifrån.

Här tränar barnen skriva bokstaven med rätt skrivriktning

M, hörs i början av ordet MUS

Boken om mig

Boken handlar om barnet och här får de berätta med bilder. I Boken om mig ritar barnen om sig själv och sedan får de berätta för alla de andra klasskompisarna vad de ritat och förklara med ord. Här tränar vi språket och att tala inför andra så de förstår vad vi menar. Men här tränas också att vi ska kunna lyssna på den som berättar.



På en sida ska barnen rita sitt hus. Innan vi ritade diskuterade vi vad ett hus var och hur det kunde se ut. Det finns olika sorters hus, höga och låga, några har många fönster andra har flera dörrar. 

Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:

  • Vidareutvecklar förmågan att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.
  • utvecklar och nyanserar sitt ordförråd.
  • utvecklar förmågan att berätta och beskriva så att innehållet tydligt framgår.
  • utvecklar förmågan att ge och ta enkla muntliga instruktioner.

torsdag 15 september 2016

Stapeldiagram

Nu har vi börjat med att göra stapeldiagram varje dag på fruktstunden. Barnen berättar vilken frukt/grönsak de har med och väljer sedan vilken geometrisk form de vill sätta upp i diagrammet. Här diskuterar vi även formernas egenskaper. Barnen kan välja mellan formerna kvadrat, cirkel, rektangel och triangel. Det är många matematiska begrepp som vi lär oss av denna aktivitet.  När vi sedan ser resultatet av hur många frukter vi representerat kan vi också läsa av vilken frukt det finns  flest av, färst av, färre än, lika många, antal. Barnen lär sig också färgerna på de olika formerna när vi placerar dem i stapeldiagrammet. Att undersöka i matematiken utan att veta hur ett resultat kan se ut,  kallar vi ett undersökande arbetssätt. 




Förskoleklassen kan sträva efter att varje barn:


  • utveckla förmåga att med olika uttrycksformer använda matematiska begrepp i vardagliga sammanhang.
  • använder och vidareutvecklar förståelse för grundläggande geometriska begrepp.
  • utvecklar förmågan att använda matematik för att undersöka.
  • utvecklar förmågan att avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

lördag 10 september 2016

Bokstavslandet - rim

En gång i veckan ser barnen BOKSTAVSLANDET, här presenteras en ny bokstav varje gång på ett sätt som fångar barnen. Denna vecka var det bokstaven Aa. Under veckan som varit har vi skrivit och spårat bokstaven och lärt oss ljudet på bokstaven. För att kunna få ihop bokstäverna till ett ord lär vi oss ljuden på dem. Ju fler bokstäver vi lärt oss ljud på ju fler ord kan vi läsa ut. I bokstavslandet lär vi oss också att rimma. Vi fortsatte sedan med Trulle och rimmade på ord med honom. Vi lärde oss att rim slutar alltid på samma ljud, som tex RAM - KRAM, BIL - PIL, KATT - HATT, LÖK - RÖK, BEN - REN.